Jógakaland
szep
18
Gyerekjóga a Belvárosi Családi Pikniken! 10:00 - 18

Balatoni Jógakaland

Kalandozzatok!

Ez a térkép azért született meg, mert rajongok a Balatonért, a kisfiamért, a kalandokért és a jógáért! Szerettem volna Nektek is átadni egy kicsit mindegyikből, így kitaláltam a Balatoni Jógakalandot. Ha érdekelnek titeket az izgalmas gyerekprogramok a kedvenc tavunk környékén, akkor látogassatok el mind a 22 helyszínre, amiket mi is imádunk a családunkkal.

Jógázzatok!

Ha ennél többre vágytok, és jógáznátok is, akkor nézzétek meg, milyen játékos jógapózokat találtam ki az egyes helyszínekhez. A feladat nagyon egyszerű, ha például a térkép 7. pontjánál, Hegyestűnél jártok, akkor ott a helyszínen csináljátok meg a szélkakas pózt, és így tovább.  Minden pózhoz találtok leírást is itt ebben a cikkben, képekkel együtt. Ezeket a leírásokat a letölthető térkép 2. PDF oldalán is megtaláljátok, így ki is tudjátok nyomtatni! 

Nyerjetek!

Ha sikerül megcsinálni az egyes jógapózokat, fotózzátok is le, hiszen azok között, akik posztolnak erről az élményükről a Facebook, vagy Instagram oldalukon, értékes nyereményeket sorsolunk ki! Minél többet csináltok meg a jógapózokból, annál nagyobb esélyetek van nyerni :)

Fontos, hogy a posztolásnál egy kukac jellel @ jelöljétek be/taggeljétek be a Jógakaland Facebook, vagy Instagram oldalát, attól függ, hol teszitek fel a fotót, és használjátok a #balatonijogakaland hashtaget. Csak így látjuk mi is, hogy szeretnétek részt venni a játékban! Mind a két felületen Jógakaland néven vagyunk fent, így könnyen megtaláltok minket:)

Nyeremények: 1. Erdei jógakaland mesekönyv, 2. Tábori jógakaland mesekönyv + kártyajáték,
3.  Nagy játékcsomag + Mini gyerekjóga tanfolyam, ami a szülőknek/pedagógusoknak is nagyon hasznos és élménygazdag online tartalom

Sorsolás: Három nyertest sorsolok ki 2021. 09. 10.  a Facebook és Instagram oldalunkon, de írok is azoknak, akik bejelölték a Jógakalandot, így vissza tudom követni:)


Ha szeretnétek magatokkal vinni a térképet, akkor csak töltsd ki ezt a kis kérdőívet, és max pár napon belül küldöm Neked a 3 oldalas, színes PDF-t a mesés térképpel együtt:)
Ha szeretnétek magatokkal vinni a térképet, akkor csak töltsd ki ezt a kis kérdőívet, és max pár napon belül küldöm Neked a 3 oldalas, színes PDF-t a mesés térképpel együtt:)


Kezdődjön a Balatoni Jógakaland, itt találjátok az egyes helyszínekhez kapcsolódó játékos jógapózokat képekkel, leírásokkal!

 
1. Kisfaludy kilátó - Balatonakarattya

Cím: Balatonkenese, 20, Kisfaludy stny. 19, 8172
Jógapóz: Papírsárkány

Igazi felszabadulás papírsárkánynak lenni, pláne ezen a csodás helyen! Egyenes állásból induljatok. Lépjetek előre az egyik lábatokkal, majd kezdjetek el előre dőlni úgy, hogy a másik lábatok hátul felemelkedik. Kezek oldalsó kéztartásban, hát egyenes. A mérleg állás pozícióját kell elérnetek, majd fordítsátok el a törzseteket, és kezeiteket abba az irányba, amelyik láb elől van.
 
2. BalatoniBoB Szabadidőpark

Cím: Balatonfűzfő, Uszoda u. 2, 8184
Jógapóz: Síelő

A bob pályáról síelve is le lehet jönni :) Kis terpeszben jó mélyre guggoljatok le, egyenes háttal, egészen addig, amíg a combjaitok szinte párhuzamosak nem lesznek a talajjal. A kezeitekkel pedig csináljatok úgy, mintha két síbot lenne benne és már indulhattok is. Persze csak óvatosan a sebességgel!

3. Balatoni Élménypark

Cím: Veszprém és Csopak között, a 73-as út mellett
Jógapóz: Strucc

Keressetek az élményparkban egy szabad falfelületet, mondjuk a fa vár oldalát, és üljetek le oda nyújtott lábbal, hátatokkal támaszkodjatok a falnak. Jegyezzétek meg, hogy meddig ér a lábatok, és most tegyétek oda a tenyereiteket, a lábaitokkal pedig gyalogoljatok fel a falra. Nem kell magasra, elég derékszögig. Nyomjátok el magatokat a talajtól, mintha erős strucc lábak lennének a karjaitok.

4. Koloska - völgyi Vadaspark

Cím: Balatonfüred, Koloska-völgy
Jógapóz: Rénszarvas

Ha szeretnétek rénszarvasokkal is találkozni a vadasparkban, akkor vegyétek fel a négykézláb helyzetet, vagyis térdek és tenyerek lent a talajon, majd emeljétek fel az egyik, majd a másik lábatokat behajlítva.

 
5. Kalandsziget Tihany

Cím: Tihany, Lepkesor 31, 8237
Jógapóz: Farkas

A kalandok előtt, belemelegítésként, helyezkedjetek el úgy mintha fekvőtámaszt szeretnétek csinálni. Kilégzésre toljátok magatokat hátrafelé, emeljétek fel a csípőtöket, feneketeket az ég felé, most olyanok lettetek mint egy lefele néző kutyus. Emeljétek fel az egyik lábatokat, hogy farkasbőrben érezzétek magatokat.

6. SUP a Balatonon

Cím: bárhol
Jógapóz: Szörfös

Ez nem lesz egyszerű feladat a SUP deszkán, de sikerülni fog? Helyezkedjetek el támadó állásba, az egyik láb elől, behajlítva, másik hátul nyújtva, karok pedig szépen hosszan nyújtva vízszintesen. Medence és törzs oldalra néz. Már kezdődhet is a hullámlovaglás!

7. Hegyestű

Cím: Zánka Monoszló és Monoszló között külterület, 8273
Jógapóz: Szélkakas

A hegy tetején álljatok egy lábon, úgy hogy a megemelt lábatok combja párhuzamos legyen a talajjal. A tartó láb térdét egy picit hajlítsátok be. Emeljétek fel a karokat belégzésre a fülek mellé, majd kilégzésre vigyétek az egyiket hátra, a másikat előre. Nézzetek oldalra, vagy hátra, attól függ merről fúj a szél.

8. Salföldi Major és állatsimogató

Cím: Salföld, Salföldi Major, 8265
Jógapóz: Gólya

Ha éppen nem találkoztok gólyával Salföldön, Ti is lehettek azok! Álljatok meg egy helyben és nézzetek ki egy pontot, szemmagasságban, amire figyelni fogtok. Ha ez megvan, emeljétek fel a jobb lábatokat behajlítva derékszögig, a kezeiteket nyújtva a fülek mellé. és Az a jó, ha minél tovább kitartjátok ezt a pózt, mint az igazi gólyák!9. Kő  fagyi?

Cím: Mindszentkálla, Petőfi Sándor u. 31, 8282
Jógapóz: Fagyi

Miután megettétek a világ legfinomabb gombócait, a fagyizó előtt álljatok meg egyenesen, lábaitok összeszárva, és lendítsétek a magasba a kezeiteket, de úgy, hogy tölcsért formázzatok velük :)

10. Mezítkáli - Mezítlábas Mászkáló

Cím: Mindszentkálla Petőfi Sándor u. és a Levendula utca sarka, 8282
Jógapóz: Katica

Ez a katica bizony nem fog elszállni? Helyezkedjetek el sarok ülésben, majd hasaljatok a combotokra. A homlokotokat tegyétek a talajra, a kezek lehetnek mellettetek, a homlok alatt, vagy nyújtva a fej fölött, esetleg a derékon, így olyan, mintha azok lennének a szárnyaitok.

11. Folly Arborétum

Cím: Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25., 8257
Jógapóz: Pillangó

Ebben a csodás arborétumban sok a színes pillangó. Kipróbáljátok milyen lehet annak lenni? Helyezkedjetek el u?le?sben, érintsétek össze a ke?t talpatokat, fogjátok meg a lábujjaitokat, a hátatok legyen egyenes. Kilégzésre engedjétek a térdeiteket a talaj felé su?llyedni, így a lábaitok lesznek a pillangó szárnyai!

12. Badacsonytomaj Strand

Cím: Badacsonytomaj
Jógapóz: Teve

A strand homokja lesz most a sivatag, Ti pedig a tevék :) Üljetek sarokülésbe, emeljétek fel a csípőtöket, így térdeplő állásban lesztek. Emeljétek fel a karokat, és egy hátrafelé körzésen keresztül keressétek meg a sarkaitokat. Lógassátok le a fejeteket és már jöhettek is szépen lassan vissza.13. Zalaszántói Béke sztúpa

Cím: Zalaszántó, Világosvár 13., 8353
Jógapóz: Fa

Ezen a békés helyen, most olyan nyugodtak és stabilak lehettek, mint egy szép nagy fa. Helyezzétek a testsúlyt először a bal lábra, majd tegyétek a jobb lábfejeteket a bal bokátokra, de úgy, hogy a csípőtöket nyitjátok, a térd oldalra néz. Belégzéssel emeljétek fel a karotokat, a kezeitek legyenek a mellkasotok előtt ima tartásban. Nézzetek ki egy fix pontot, és maradjatok így 3 mély légzésig.

14. Vizi játékpark

Cím: Keszthely, Csík Ferenc sétány 5, 8360
Jógapóz: Béka

Lépjetek egy nagy terpeszbe, fontos, hogy a lábujjak kifelé néznek. Guggoljatok le, a talp teljes felülete maradjon a talajon. A kezeiteket tegyétek imatartásba a mellkasotok elé úgy, hogy közben a könyökökkel óvatosan szétfeszítitek a két térdet. Ha nem érne le a teljes talpatok, az sem baj, de brekegni ér :)

15. Toboz játszótér Balatonfenyves

Cím: Balatonfenyves, Balaton - part utca
Jógapóz: Macskabagoly

Az egyik nagy fa tobozban üljetek le törökülésbe, és egyenesítsétek ki a gerinceteket. Emeljétek fel a karokat belégzésre magas tartásba a fülek mellé. Kilégzésre nézzetek először jobbra, és tegyétek a bal tenyereteket a jobb térdetekre, majd forduljatok  balra, és a jobb tenyereteket a bal térdetekre. Úgy csavarodik a gerincetek, mint egy macskabagolynak

16. Fonyód  Panoráma Strand

Cím: Fonyód, Fürdő u. 2., 8640
Jógapóz: Nyuszi

Ha szeretnétek egy kicsit megpihenni a nagy strandolásban, üljetek le sarokülésbe. Hajoljatok előre úgy, hogy a fejtetőtöket teszitek le, minél közelebb a térdeitekhez, közben fogjátok meg a sarkaitokat. Most emeljétek fel a feneketeket, érezni fogjátok, ahogy a nyuszi bundátok húzódik a gerincetek mellett.17. Buborék Élményfürdő

Cím: Balatonboglár, Platán tér 1., 8630
Jógapóz: Táncoló flamingó

A vízi élménypark sekély részén álljatok meg egy lábon. Amelyik lábatokon álltok, azt egy ici-picit behajlíthatjátok. A másik lábatokat emeljétek meg, és hajlítsátok be, mint az igaz flamingók. Most kezdjetek el a karjaitokkal körzést végezni: elsőnek mind két kéz előre, majd hátra. Majd egyik kéz előre, a másik hátra.

18. Gömbkilátó

Cím: Balatonboglár, Kilátó u., 8630
Jógapóz: Hógolyó

Ebben a melegben jól fog esni, hogy átváltozhattok egy kicsit hógolyókká, olyanok lesztek, mint a Gömbkilátó? Feküdjetek le hanyatt egy puha felületen, húzzátok fel a térditeket és öleljétek meg mind a kettőt úgy, hogy a karjaitokat összekulcsoljátok. A fejetekkel amennyire csak tudtok, bújjatok a térdeitek közé, hogy minél jobban össze tudjatok gömbölyödni.

19. Magyar Nemzeti Cirkusz

Cím: Balatonlelle, 7-es főút mellett a Cirkusz téren
Jógapóz: Kelj fel Jancsi - Bohóc

A legmókásabb feladat :) Üljetek egy puhább felületre úgy, hogy a talpaitok összeérjenek, és az ujjaitokkal jó szorosan fogjátok össze azokat! Egy kicsit gömbölyödjetek össze, majd kezdjetek el hintázni szép lassan jobbra, aztán balra. Fokozzátok az intenzitást és ha már eléggé jó lendületben vagytok, dőljetek az egyik oldalatokra (ne a hátatokra) és forogjatok körbe, mint egy Kelj fel Jancsi:)

20. SUP a Balatonon

Cím: bárhol
Jógapóz: Kishíd

Ha már eveztetek pár kört a SUP-on, feküdjetek rajta hanyatt, lábak felhúzva telitalpon, a lábfejek párhuzamosak, a kéz ujjai pedig hozzáérnek a sarkaitokhoz. Belégzésre emeljétek fel a feneketeket, szorítsátok össze és a combotokat is feszítsétek meg, így szépen, stabilan ki tudjátok tartani ezt a gyönyörű hidat.21. Siófoki Nagystrand

Cím: Siófok, Petőfi sétány 3., 8600
Jógapóz: Kerék

Ti is óriás kerekek lehettek, ha hanyatt fekszetek a fűben, a lábaitok csípő széles terpeszben helyezitek, talpak a talajon, tenyereiteket pedig a füleitek mellé teszitek úgy, hogy az ujjaitok a vállak felé néznek. Belégzésre nyújtsátok ki a könyököket és toljátok fel magatokat hídba.

22. Talizmán Kalózhajó Siófok

Cím: Siófok, Petőfi sétány 9.,8600
Jógapóz: Vitorla

Üljetek le nyújtott lábú ülésbe, lábaitok lesznek a hajó fedélzete. Emeljétek fel az egyik karotokat a fületek mellé és kezdjétek el tiszta erőből húzni lefelé a képzeletbeli hajókötelet. A másik kezetekkel közben emeljetek fel a vízből egy képzeletbeli hattyútollat és könnyedén vigyétek fel a fületekig. Majd cseréljetek.

Figyelem!
A térképen az egyes helyek grafikai elhelyezése eltér a valóságtól, indulás előtt mindenképp tájékozódjatok az interneten a pontos címről és az aktuális nyitva tartásról is! A jógapózokat saját felelőséggel végezzétek el óvatosan, ne erőltessétek meg magatokat!

Ötlet: Bánhidi Dóra, Jógakaland alapító
Grafika:  Máté - Fodor Beatrix
Minden jog fenntartva: Jógakaland Gyerekeknek Kft.
Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X