Jógakaland
jan
29
Anya, jógázzunk! - Gyerekjóga Workshop Anyukáknak 10-11:30

A gyerekjógáról

iért ismerje meg a jógázást gyermeked, ha lehet minél hamarabb, akár már két évesen?

Mert a jóga segít a testi-lelki harmónia megtalálásában. Egyszerre fejleszti, nyugtatja a gyereket, ami miatt pedig az utóbbi időben még inkább népszerű mozgásforma lett, nem más, mint a gyógyító hatása: babakorból visszamaradt mozgásokat, vagy az akkor fontos mozgások kimaradását egyaránt kiküszöbölhetjük a jógával, nem is beszélve a megelőzés céljából végzett gyakorlatokról.

A cél a mozgás, nem az egyhelyben maradás!


Sokszor mondják a szülők, hogy el sem tudják képzelni, hogyan jógáznak a gyerekek, hiszen alig tudnak a fenekükön megülni egyhelyben. Nem is kell, nem az a cél. A cél a mozgás! A jóga egy olyan mozgásforma, amely komplex módon segíti a gyerekeket már az anyaméhben, születésüktől kamaszkorig, egészen át a felnőtt korig. Egy több ezer éves mozgásforma, amely nem vallás, és nem sport. Életünk bármely szakaszában hasznát vehetjük jótékony hatásának, hiszen nem csak a fizikai testre van jó hatással, hanem a lelki fejlődésünkre is. Mesével minden lehetséges

A felnőtt és gyermek jóga között csak annyi a különbség, hogy a gyerek felé játékosan közelítünk. Mondunk egy mesét, amelyet a gyerekekkel eljátszunk a jógagyakorlatok segítségével. Mire a mese véget ér, a gyermek minden porcikája át lesz mozgatva szakszerűen, anélkül, hogy a gyerek felfogta volna azt, hogy ő most ősi jógagyakorlatokat végzett. Az egész egy nagy játék. 

Amint a saját nyelvükön vonjuk be a jógázásba a gyerekeket, elképesztően nyitottak lesznek! Ők ilyenkor még hatalmas fantázia világgal rendelkeznek, így amikor például elmeséljük nekik az " Erdei jógakaland " mesekönyvet, egyből elképzelik magukat Jógaországban, ahol nagy átéléssel oldják meg a különböző feladatokat, vagyis a jógapózokat. Szeretnek az állatok bőrébe is bújni, ami egyúttal mókás is, másrészt pedig úgy vannak azok a mozdulatok is felépítve a mesében, hogy jótékony hatásai is legyenek. A gyerekjógán nincs versenyzés. Középpontban az érzelmi intelligencia fejlesztése, a mozgásfejlesztés és a szeretetteljes légkör áll.       

Melyik korban, hogyan érdemes jógázni?

Babakorban kétféle jógairányzattal találkozhatunk. Kisbabás jóga órákat ajánlunk a 3-9 hónapos babáknak és anyukáknak. Nagybabás jógát a 10-24 hónapos babáknak. Ezeken az órákon a gyakorlatok megtámogatják a gyermek mozgásfejlődését, olyan ingereket biztosítanak, amelyek által a gyermek szépen fog kúszni, mászni, majd járni és beszélni.
 
Óvodáskorban a gyermekjógát röviden ovi jógának szoktuk emlegetni. Ebben az életkorban, ami a 3-6 év közti időszak a gyerekek teljes nyitottsággal fogadják a gyermekjóga módszerét. Úgy kell elképzelni egy foglalkozást, mint egy nagy játszóteret, ahol egy oktató mutatja a gyakorlatokat és ezzel egy időben meséli a mesét. Egy mesekeretre vannak felfűzve a mozgásos elemek, ahol a gyerekek hangutánzással, énekléssel, mondókázással is segítik megeleveníteni az adott állatot. Ahogy a mesében jönnek egymás után szépen a mondatok, úgy jönnek a gyakorlatok is folyamatosan áramolva. Vannak lazító-hajlító gyakorlatok bemelegítésként, figyelem, koncentráció fejlesztő, feszültségoldó, légző gyakorlatok, relaxáció, érzelmi intelligenciát fejlesztő, önbizalom erősítő játékok, egyensúlyérzéket fejlesztő pózok. A gyerekek nagy élvezettel, örömmel gyakorolják a jóga több ezer éves módszerét.

TIPP: Nézzetek meg együtt pár jógavideót, biztosan kedvet kap hozzá a gyerkőc. A Jógavideók menüpont alatt megtaláljátok a Jógakalandos videóinkat. 

Gyerekek, akik kipróbálták mesekönyvünket és kártyajátékunkat


Iskolás korban a kis iskolás 7-9 éves gyerekek részére és a nagy iskolás 10-13 éves gyerekek részére szóló suli jóga órák szuper lehetőséget teremtenek. Az alap ugyan az, mint az ovi jógánál, de természetesen már nem annyira játékosan. Cél a gerinc prevenció, a figyelem fejlesztése, a tudatosítás. Megjelennek a meditációt előkészítő gyakorlatok és a relaxációt hosszabb ideig végzik. A légző-gyakorlatok is komolyabbak. Minden testtartásban figyelünk a pontosságra, hogy jól legyen kivitelezve a jógagyakorlat. Rövid idejű kitartás engedélyezett ebben az életkorban, valamint jobban elmerülünk a jógapszichológiában, mitológiában, energiatanban. Az iskola által támasztott feszes tempót a mai gyerekek elég nehezen bírják. A gyermekjóga prevenció és helyreállító módszer is egyben, ha már felmerült valamilyen probléma, akkor gyakorlataival könnyen segíthetünk a megoldásban. A gyermekjóga gyakorlatai segítik a gyerekek iskolai életének kiegyensúlyozott megélését.

Kamaszkorban, 14-18 éves korig tini jógát vagy más néven kamasz jógát ajánlunk. Ebben az életkorban különösen fontos a kiegyensúlyozott életmód. A tinik önmagukkal szemben nagyon kritikusak, szélsőségesek, önbizalom hiányosak, vagy az ego uralma alatt vannak. Ilyenkor különösen jót tesz egy aktív mozgás. A jógának többféle ága van, létezik női jóga, gerincjóga, idősek jógája, vinyas jóga, hot jóga, astanga jóga, hatha jóga, radzsa jóga és még számtalan ga fajta. Kamaszoknak a dinamikus irányzatokat ajánljuk és a gyermekjóga olyan változatát, ahol a gyakorlatokat dinamikusan, folyamatosan (vinyas jóga) egymásba olvadnak. Itt nem mesekeret van, hanem konkrét cél, pl.: önbizalom erősítő óra, fogyást elősegítő jóga óra, erősítő jóga óra, tisztító jóga óra stb. A médiából is meríthetünk motivációt a kamaszok felé, hiszen sok híresség jógázik (Vas ember, Madonna stb.). 

A legfontosabb cél, hogy a gyermekeknek önfeledt mozgáslehetőséget biztosítsunk, így ha probléma van, könnyebben fény derül rá. Számtalan felületen hívják fel a szülők figyelmét a mozgás fontosságára, mi itt egy olyan alternatívát ajánlunk a figyelmetekbe, ami a gyerkőcöt egészen felnőttkoráig elkíísérheti és megfelelő alapot kap a testi és lelki fejlesztésére egyaránt. 

A cikk szakmai hátterét köszönjük Csíki Mariann gyermekjóga oktatónak!

Copyright © JÓGAKALAND 2017 - Minden jog fenntartva.
Minden tartalom akár csak részbeni felhasználása, kizárólag csak a JÓGAKALAND előzetes jóváhagyásával lehetséges.


X